Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

senyal

1 1 m. [LC] Marca feta en un objecte, cosa posada en algun indret, que serveix per a fer-lo conèixer. Si no hi fas cap senyal, després no sabràs quin és el teu. Per no perdre el punt, posa-hi de senyal aquesta palleta.
1 2 m. [AGR] Tall, osca o forat que hom fa a l'orella d'un cap de bestiar per reconèixer-lo i evitar que es barregi amb els animals d'un altre ramat.
2 1 m. [LC] Cosa sensible de la qual ens servim per a denotar quelcom, per a indicar el moment de fer quelcom. Un fanal vermell és el senyal que el pas està interceptat. Com coneixerem que som a l'acabament del terme si no hi ha cap senyal? Un disc de senyals. Quan ell feu el senyal convingut, tots ens posàrem a córrer.
2 2 [LC] en senyal de loc. prep. Com a prova o demostració de. Les banderes a mig pal en senyal de dol.
2 3 [LC] [OP] [TRG] senyal de circulació Senyal que transmet una informació, generalment per un sistema codificat, relativa a prohibicions, obligacions o consells adreçats a les persones que circulen per vies públiques.
2 4 [LC] [RE] senyal de la creu Representació de la creu en què morí Jesucrist que els catòlics i els ortodoxos fan, movent la mà dreta, en llurs oracions i actes religiosos.
2 5 m. [LC] Insígnia reproduïda en una bandera, en un penó, etc.
3 1 m. [LC] Empremta que deixa una cosa sobre una altra. El cinyell l'estrenyia tan fort que li ha deixat un senyal.
3 2 m. [LC] Cicatriu. Em vaig fer un trenc, que sempre més n'he portat el senyal.
3 3 [LC] amb tots els pèls i senyals V. pèl.
4 m. [LC] Allò que ens permet d'inferir l'existència de quelcom, la imminència d'alguna cosa. No contesta: senyal que dorm. Això és un mal senyal: la malaltia és al ronyó. Els senyals són de pluja. No donar senyals de vida.
5 1 m. [LC] Quantitat mínima. Hi resta un senyal de mantega.
5 2 [LC] ni senyal loc. adv. Gens ni mica, absolutament gens.
6 1 m. [ECT] [LC] Quantitat a compte que hom dona com a garantia del pagament total.
6 2 [LC] paga i senyal V. paga.
7 1 m. [EL] [LC] [TC] Ona electromagnètica utilitzada en un sistema de telecomunicació per a transmetre la informació.
7 2 m. [EI] [EL] Magnitud física, generalment elèctrica, variable amb el temps, que transmesa i detectada adequadament actua sobre un aparell, un dispositiu, etc., com a portadora d'informació.
7 3 m. [OP] Dispositiu òptic, acústic o d'una altra natura, que serveix per a transmetre ordres i missatges en la navegació i en els ferrocarrils.
8 m. [NU] Moneda de metall baix, fiduciària i local, encunyada a Catalunya des del segle xv fins al xvii, que corria pel valor d'1 diner.
9 m. [ZOA] Forma de les dents dels animals de peu rodó que fins a set anys permet de saber-ne l'edat.
10 m. [LC] Testicle.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions